Проектът за ваксина срещу коронавируса, разработен от Китайската академия на науките (CAS), е безопасен и предизвиква имунна реакция при ранните и средните етапи на тестване, съобщиха изследователите във вторник.

Миналия месец в Китай започна изпитание на ваксината ZF2001, която CAS разработва с поделение на Chongqing Zhifei Biological Products. Целта е да се използват 29 000 доброволци в Китай, Узбекистан, Индонезия, Пакистан и Еквадор. Засега няма данни за сериозни нежелани реакции, повечето са леки странични ефекти от типа на болка от инжекцията, зачервяване и подуване на мястото, твърдят изследователите в своето съобщение.

Комбинираните данни от фази 1 и 2 включват 950 здрави китайци на възраст 18-59 години. Тествани са версии с по-слаби и по-силни дози. В проучването от фаза 2 е тествано има ли разлика, ако се поставят три дози в интервал от 30 дни, но при варианта с по-силна доза не е регистрирано предизвикване на различна имунна реакция спрямо по-слабата доза.

Във Фаза 3 тепърва ще се провери реакцията при три по-слаби дози. Неутрализиращи антитела срещу вируса са открити сред най-малко 93% участници, които са получили три дози в различни групи. Нивата на предизвиканите от ваксина антитела са по-високи от тези, наблюдавани в проби от пациенти, излекували се по естествен път от болестта.

Тези показания, базирани на антитела, обаче сами по себе си не са достатъчни, за да се предскаже колко ефективна ще бъде ZF2001 за защита на хората от вируса, казват изследователите. Те предупреждават, че все още не могат да определят продължителността на имунната защита. Ваксината също така предизвиква умерена клетъчна имунна реакция - важна част от функционирането на човешката имунна система, която действа по различен начин от антителата. ZF2001 е от типа на т.нар. протеинова субединична ваксина, която използва безвредна част от вируса SARS-CoV-2.

Четири други китайски ваксини от Sinopharm, Sinovac Biotech и CanSino Biologics също са започнали фаза 3 на клинични изпитвания.

Дневник