Президентът Доналд Тръмп амнистира Джордж Пападопулос, бивш помощник в предизборната кампания, който се призна за виновен при разследването на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г.

Тръмп помилва и 36-годишния Алекс ван дер Цван, зетя от Нидерлания на руския милиардер Герман Хан. Ван дер Цван беше осъден на 30 дни затвор и глоба в размер на 20 000 долара за лъжа на разследващите от специалния съветник на САЩ Робърт Мюлер относно контакти с длъжностно лице в кампанията на Тръмп за 2016 г.

Техните имена са сред вълната от предколедни помилвания, обявена от Белия дом. Тръмп даде пълни помилвания на 15 души и замени целите или част от присъдите на петима други.

33-годишният Пападопулос беше съветник на кампанията на Тръмп през 2016 г. През 2017 г. той се призна за виновен, че е лъгал агенти на ФБР за времето и значението на контактите си с хора, които твърдят, че имат връзки с висши руски служители.

"Престъплението на подсъдимия беше тежко и нанесе вреда на разследването на правителството за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.", гласи бележка с препоръки на специалния прокурор Робърт Мюлер. Той излежа 12 дни от 14-дневна присъда във федерален затвор, след което бе пуснат под 12-месечно наблюдение.

"Днешното помилване помага да се поправи грешката, която екипът на Мюлер нанесе на толкова много хора", съобщиха от Белия дом.

Опрощенията бяха част от поредица от подобни действия, очаквани от президента, преди новоизбраният президент на Демократическата партия Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Тръмп, който отказа да признае загуба, направи необосновани твърдения за широко разпространена измама при гласуване и продължи поредица на неуспешни съдебни дела за отмяна на резултата.

Демократичният конгресмен Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, заяви, че Тръмп злоупотребява с властта си, "за да награди приятелите и политическите си съюзници, да защити онези, които лъжат, за да го прикрият".

Миналия месец Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който два пъти се призна за виновен за лъжата на ФБР по време на разследването в Русия. Помилването на Флин предизвика осъждане от демократи и други критици.

През юли Тръмп замени присъдата на дългогодишния приятел и съветник Роджър Стоун, като го спести от затвора, след като беше осъден за лъжа под клетва пред законодателите, разследващи намесата на Русия в изборите през 2016 г.

Дневник