Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съд по правата на човека, че "лицемерно" защитава "терорист", след като институцията призова за освобождаването на кюрдския лидер и бивш съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Демирташ е задържан над четири години. Според ЕСПЧ аргументите на Турция, че има право на това по обвинения, свързни с тероризъм, са само извинение за ограничаването на плурализма и политическия дебат в страната.

Решенията на ЕСПЧ не са правно обвързващи. Те засягат системния проблем на Турция с кюрдските политически организации - и ДПН, и предишните варианти на партията, забранявани през годините, се смятат от Анкара за политическо разклонение на обявената и на запад за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Тази седмица присъда бе обявена и срещу друг кюрдски политик заради гладна стачка, обявена в подкрепа на основателя на ПКК Абдуллах Йоджалан.

ДПН на практика е третата партия в турския парламент. Макар в част от редиците ѝ да може да се види нееднозначно - понякога изпълнено с почит - отношение към Йоджалан - тя отрича връзки с ПКК. Хиляди нейни представители бяха арестувани по обвинения в тероризъм в последната година.

Според Ердоган обаче ЕСПЧ си противоречи, защото през 2009 г. е открил, че няма нарушения на правата по случай, свързан със затварянето на баската националистическа партия "Батасуна". "Ако ЕСПЧ иска да бъде уважавана от Турция, трябва да постави под въпрос собствените си противоречия."

Ако бъде осъден, Демирташ може да получи 142 години затвор като предполагаем лидер на терористична организация заради речите си по време на протестите през 2014 г., довели до смъртта на 37 души. Демирташ оглавяваше партията от 2014 до 2018 г. и ДПН има едва нов съпредседател едва от две години. На вота миналата ДПН спечели в 65 общини, но Анкара смени кметовете, победили като част от нея, в общо 59.

Според ЕСПЧ обаче националните закони на Турция се използват за заглушаване на критичните гласове, сред които са както опозиционери, така и избрани кметове.

Дневник