Държавната Дума - долната камара на руския парламент, прие в сряда на трето четене законопроект, позволяващ граждани и обществени сдружения без регистрация като юридическо лице да бъдат признати за "чуждестранни агенти". Това е статут, който ще им се дава, ако се занимават с политическа дейност "в интерес на чужда държава" или международни организации, събират информация за военните дейности на Русия или получават чуждестранно финансиране.

Отделен законопроект, приет също в сряда на трето четене, въвежда наказателна отговорност - до пет години затвор - по отношение на лица, признати за "чуждестранни агенти", ако те не са подали молба за включване в съответния регистър или не докладват за дейността си, посочва Радио "Свобода". Текстът също така въвежда санкция по Наказателния кодекс - до две години затвор - за медиите - чуждестранни агенти, които също могат да бъдат признати за физически лица.

За гражданите, които според държавата събират информация в областта на военните или военнотехническите дейности на Русия, наказателната отговорност се налага незабавно. За останалите случаи се предлага да се използват преди това административни санкции.

Критериите, по които се определя що е политическа дейност, не са ясно дефинирани в руското законодателство. Това позволява на държавата да преследва организации, работещи по-специално в областта на образованието, здравеопазването и околната среда.

Руските управляващи и депутати твърдят, че действат по примера на законите в САЩ, но там законодателството за чуждестрантите агенти няма такъв репресивен характер. Освен това изразът "чуждестранен агент" на английски не носи отрицателен смисъл, с който е натоварен в руския език.

Дневник