Берлинската болница "Шарите" потвърди в научна публикация в списание Lancet, че лекуваният през август Алексей Навални е отровен с бойно отровно вещество от групата "Новичок". В съобщение на сайта на болницата се отучнява, че молба да опишат подробностите са били поискани от редакцията на списанието и статията е със съгласието на Навални.

Агенция ДПА припомня, че руските власти отхвърлят подобни твърдения, защото нямало категорични доказателства за отравяне с разработен по съветско време нервнопаралитичен токсин за масово унищожение.

В статията в Lancet се казва, че следите от "Новичок" са открити в кръвоносната система на руснака след настаняването му в Берлин. "Лаборатория на германската армия, лицензирана от Организацията за забрана на химическите оръжия, идентифицира органофосфатен нервнопаралитичен агент от групата "Новичок" в кръвните проби, взети веднага след настаняването на пациента в "Шарите", пише в статията.

Лекарският екип смята, че Навални едва се е отървал от смъртта и че "доброто му здравно състояние преди отравянето вероятно е помогнало за възстановяването му".

Но основният фактор изглежда се оказва бързата реакция на спешния екип на летището в Омск, където на 20 август принудително кацна самолетът за Москва, в който припадна опозиционният лидер. Лекарите веднага са диагностицирали отравяне, интубирали са го и са го откарали в интензивното отделение, където още в първите 2-3 часа е бил на изкуствено дишане.

В статията се говори и за различните симптоми, ккто и за влиянието на лечението с атропин. Става дума за барикардия (забавен пулс) изпотяване, хиперсаливация (усилено отделяне на слюнка и стеснени зеници), които са свързани с въздействието на инхибитор на холинестеразата.

В Омск и по пътя към Германия на Навални са били поставяни пропофол и фентанил за поддържане в упоено състояние. Не е ясно обаче прилагането на атропин - кога е започнало и какво се е слувало в първите два дни преди да напусне Русия. Наличието му е установено в пробите от урина и германските лекари свързват тези следи с терапията в интензивното в Омск.

Главният районен токсиколог Александър Сабаев отрича екипът на спешна помощ да е поставял атропин и твърди, че това е станало в реанимацията, но поради други показатели и не е в дозите, необходими като противоотрова срещу химически вещества.

Сабаев започна да говори пред журналисти, едва след първите публикации на "Шарите. Преди него първият източник за случващото се с Навални и участвал в предаването му на германския екип бе зам.-главният лекар на спешната помощ в Омск Анатолий Калиничеко. Той отхвърляше подозренията за отравяне и даваше различни обяснения защо Навални не може да бъде превозен до Берлин, но днес това се възприема като знак, че на 20-21 август някой друг го е инструктирал какво да говори.

Малко повече от месец след преместването на опозиционера в Германия Калиниченко напусна поста си и работи в частна клиника. На интервюта се съгласява единствено при условие да не бъде питан нищо за Навални.

Дневник