Американският президент Доналд Тръмп наложи днес вето на проекта за военен бюджет на САЩ за финансовата 2021 година, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

Тръмп наложи вето върху проекта въпреки голямото мнозинство, с което бе одобрен той в американския Конгрес. "За жалост, този законопроект не включва мерки, които са от ключово значение за националната сигурност, и е в разрез с усилията на моето правителство да постави Америка на първо място по въпросите на националната сигурност и външната политика", аргументира Тръмп решението си да наложи вето на военния бюджет.

Този законопроект е "подарък за Китай и Русия", изтъкна Тръмп.

Американският президент върна текста на законопроекта за повторно разглеждане в Конгреса. Конгресмените имат възможност да преодолеят президентското вето, ако одобрят законопроекта с квалифицирано мнозинство, отбелязва "Франс прес".

Проектът за военен бюджет е различен от законопроекта за бюджета на САЩ за финансовата 2021 г., който съдържа предвидения от конгресмените помощен пакет за американските домакинства и компании.
Проектът за военен бюджет предвижда над 740 милиарда долара за отбраната на Съединените щати през финансовата 2021 г. и увеличение на заплатите на служителите в сферата на отбраната с три процента.

/БТА, Дневник