"Ставаме все по-силни и информирани. Изправяме се уверено и и победоносно срещу COVID-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото са рамо до рамо в лечебните заведения, линейките, навсякъде в страната. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу COVID-19". Това каза в началото на редовния брифинг за актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

1615 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 6945 теста, отчете данните министърът. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 195 886. От тях активните случаи са 82 443.

За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста - 1703 са антигенни. Процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%, отчете проф. Ангелов.

Отчита се тенденция към намаляване на използваемостта на леглата в COVID структурите в страната. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Най-много са заетите легла в Бургас - 62%, във Варна - 60%, 56% в Русе, 64% в Ямбол. 41% от интензивните легла са заети, като най-висок е процентът в София-град. "Отчитаме това като изключително добра тенденция", отбеляза министърът.

Той съобщи, че вече е разработена стратегия за психическото здраве на българските граждани.

"Със сигурност тревогите нарастват и стават все повече. Някои разстройства се повишават. Изключително важна за нас е грижата, освен за физическото, и за психическото здраве на хората", подчерта проф. Ангелов.

"Макар и бавно и колебливо ние продължаваме да се движим надолу. Това, което търсехме като ефект от мерките", отбеляза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента по заболеваемост се нареждаме на 17-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров. Намалява броя на хоспитализираните пациенти, както и броя на починалите. По този показател страната ни се нарежда на 3-то място в Европа и на първо на Балканите.

У нас с най-ниска заболеваемост остава област Кърджали. На първо място в момента е Варна - с над 600 на 100 000 заболели, съобщи още доц. Кунчев.

България се подготвя за старта на ваксинирането срещу коронавирус. Очаква се ваксините да пристигнат у нас на 25 декември вечерта или на 26-и сутринта. На 27 декември ще е първият ваксиниран у нас. Преди дни здравният министър декларира готовността си да бъде първият ваксиниран, с което иска да демонстрира, че вярва на ваксините.

Във Военномедицинска академия срещу COVID-19 първо ще бъдат ваксинирани знакови лица. Това заяви от своя страна ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му така ще се даде пример и те ще "заразят" своите колеги.

Той обясни, че приоритетно ще се ваксинират медиците на първа линия, а след това и тези, които работят в останалите клиники. Ръководителят на Щаба допълни, че тези, които са изкарали COVID-19 също ще изчакат за поставяне на имунизация.

Дир.бг