Премиерът на Етиопия Абий Ахмед каза днес, че е изпратил военни в щата Бенишангул Гумуз, където вчера въоръжени мъже извършиха нападение и убиха над 100 души, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

В този щат се изгражда огромен язовир, чието предстоящо пълнене с водите на Нил предизвиква проблеми между Етиопия, Египет и Судан.

"Клането на цивилни в Бенишангул Гумуз е голяма трагедия", каза Абий в "Туитър". "За да се справи с първопричините на проблема, правителството изпрати необходимите сили", добави той.

Арестувани са петима представители на местната власт във връзка с кървавото нападение в район, където редовно избухва междуетническо насилие.

Втората по население страна в Африка се бори с изблици на насилие, откакто Абий взе властта през 2018 г. и ускори демократичните и икономически реформи, които разхлабиха желязната хватка на държавата върху регионалните вражди.

Преди подновяването на напрежението в този западен щат проблеми имаше в северния Тиграй, където властта продължава операция срещу могъща група, допреди две години заемала върховете на властта.

Дневник