Два дни преди началото на третия локдаун в Австрия заради коронавируса властите разрешиха отварянето на над 400-те ски курорта в страната, предаде "Франс прес". В началото на месеца правителството обяви, че ще разреши отварянето на курортите от 24 декември и спази думата си въпреки огласения миналата седмица трети локдаун.


Властите смятат, че като спорт, упражняван на открито, карането на ски е напълно безопасно, ако са взети всички предпазни мерки. Хотелите, баровете и ресторантите обаче ще останат затворени, което означава, че достъп до пистите ще имат главно местните жители.

Новият локдаун задължава също търговските обекти в страната и голяма част от сферата на услугите да прекъснат работа до средата на януари 2021 г.

Това е първа стъпка и се надяваме скоро да възобновим всички преустановени дейности, веднага щом равнището на заразата позволи това, каза висш представител по туризма в курорта Ишгъл, провинция Тирол.
Над 6000 туристи се оказаха заразени с коронавирус в Ишгъл в началото на пандемията през март. Местните власти съобщиха, че са инвестирали 700 хил. евро в мерки за сигурност срещу COVID-19. Курортът вече разполага със собствени центрове за тестове, своя лаборатория и извършва мониторинг на отходните води за следи от вируса.

След като миналият сезон бе съкратен заради пандемията, ски курортите вложиха милиони евро в средства за дезинфекция на лифтовете, маски за скиорите и приложения, с помощта на които се избягва струпването на хора, припомня АФП.

БТА/Дневник