Няколко часа, след като първата пратка с ваксини пристигна в България, премиерът Бойко Борисов посети регионалната здравна инспекция в Пловдив и видя хладилника, в който първите дози ще се съхраняват. Борисов беше придружаван от здравния министър Костадин Ангелов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, като преди това премиерът инспектира строежа на нов комплекс за специалните сили - полигон край село Црънча.

Тази сутрин Ангелов посрещна в София първата пратка от близо 10 хиляди ваксини, като част от тях отпътуваха към Пловдив (в камион за кренвирши) и Бургас. Утре здравният министър ще бъде първият ваксиниран у нас.

Борисов беше посрещнат от директора на здравната инспекция д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя не искаше да бъде снимана от екипа на премиера, които излъчваха на живо във фейсбук посещението, но не успя да се измъкне. Борисов беше прекаран през коридорите на сградата и заведен до един хладилник, където са първите получени ваксини.

Под командите на здравния министър, Манчева показа: ваксинационните кабинети и самите ваксини. "Имаме един ЗИЛ, в който ще държим ваксините и си го използваме до ден днешен. Имаме и много други добри хладилници", заяви д-р Манчева и заведе премиерът до хладилника.

"Хладилникът е ЗИЛ? Аз викам сега, къде камион си сложила вътре", заяви Борисов и нареди: "Затваряй бързо". В него ваксината може да се съхранява между 2-8 градуса в рамките на пет дни. От утре в Пловдив ще започне имунизацията на медици. Очаква се в следващите дни дози да бъдат доставени и до Враца и Велико Търново.

Преди да провери хладилника, Борисов посети полигона край Црънча. "Това, което сме обещали, го изпълняваме. Имаме такъв хубав полигон в този регион", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на министерски съвет при инспекцията на строежа на шест нови обекта за нуждите на силите на специалните операции в базата на специализирания учебен център в Црънча.

Полигонът се изгражда с отпуснатите от правителството 6 милиона лева и ще бъде завършен през месец март. Предвижда се там да бъдат провеждани съвместни учения с формирования от САЩ, Великобритания, Франция и от други партньорски страни. В новия център ще има медицински пункт, фитнес център, зала за занятия, параклис, столова за 250 човека.

"Направете казармата, ще направим и всичко останало, което е необходимо за модернизирането на учебния център", заяви още Борисов. Той обеща нови военни машини - бронирани автомобили от най-висок клас. За целта правителството отпусна близо 50 милиона лева през ноември и Министерство на отбраната сключи договор с българския производител от Самоков "Самел-90". Съгласно него ще бъдат придобити 98 машини от 10 типа с различно предназначение. Предприятието, което премиера Борисов посети през ноември, изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия.Компанията е най-голямата в страната в областта на електронната отбранителна индустрия, уточняват още от правителството.

Дневник