“Българският енергиен суверенитет днес е на трупчета”.

Такъв извод направи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов по време на посещение на строежа край Кърджали на газовия интерконектор с Гърция. Проектът е от 2009 г., по него трябваше да потече азерски газ през 2019 г., после трябваше да е готов до октомври 2020 г., но това не се случи - а обяснението беше с коронавируса. Следващият срок бе април 2021 г, но по последна информация и това се отлага - за по-късно догодина. Газовата връзка е приоритетна, тъй като трябва да свърже българската газопреносна система с Южния газов коридор.
 
Христо Иванов направи паралел между строящата се от 2009 г. междусистемна газова връзка с Гърция и скоростното строителство на втората тръба на руския газов проект "Турски поток", която родните власти предпочитат да наричат "Балкански поток", а по документи се води "разширение на газопреносната мрежа на България".

    “Много интересно е да се направи сравнение между двете тръби. Тази, която се строи от 11 години и тепърва ѝ предстои да прекоси неясно защо дъното на яз. “Студен кладенец”, макар че от нея критично зависи диверсификацията на източниците, а не просто на трасетата, и онази тръба – "Руски поток", която беше изградена с денонощно усилие, на която Бойко Борисов заложи едва ли не целия си капитал и остана с цената на всичко на власт, за да може да завърши своя ангажимент към Путин и Ердоган и която, когато бъде открита, Борисов ще се опита да покрие новината с това, че България е започнала да получава азерски газ и от 1 януари всъщност енергийната диверсификация била реалност”, изброи съпредседателят на ДБ.

Той попита колко азерски газ ще преминава през реверсивната връзка и посочи, че именно от нея зависи България да има енергиен суверенитет. Христо Иванов прогнозира, че ще бъдат необходими още години, за да бъде завършено трасето на интерконектора с Гърция.

    “Това е поредната огромна лъжа на Бойко Борисов – този човек, който се превърна в синоним на лъжата в българската политика, който жонглира с всякакви полуистини и манипулации, за да прикрие факта, че България е на колене пред Путин и Ердоган и че се случва това, което е от интерес на Кремъл, а не това, което е от интерес на България. Така ще бъде, докато имаме това управление, което заради своята корумпираност и прогнилост отдавна е продало българския национален интерес на който има желание да го купи”, добави съпредседателят на “Демократична България”.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич обяви вчера, че на 30 декември се очаква официално пускане в експлоатация на "Турски поток", който минава през България, за да стигне до Сърбия, а оттам - към Унгария. Трасето вече било запълнено с газ (резервиран капацитет по тръбата има "Газпром" и компании, свързани с руския газов гигант - б.р.) Официална информация по темата обаче в България няма. Строителството на българския участък трябваше да завърши на 15 декември и според изявление на шефа на държавната "Булгартрансгаз" това е факт, течало приемане на обекта. Все още не са завършени двете компресорни станции по трасено - "Расово" и "Провадия".

Втората тръба на "Турски поток" е под заплаха от американски санкции за компаниите, които участват в изграждането ѝ.

ClubZ