Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер ще пропусне Australian Open, обяви агентът му Тони Годсик. Швейцарецът се подложи на две операции на коляното през годината и все още не е напълно готов да се завърне на корта.

Последният мач на шесткратният шампион от Мелбърн беше именно на Australian Open, след което Федерер пропусна остатъка от сезона.

Турнирът през 2021 г. беше отложен с няколко седмици и ще стартира на 8 февруари. Федерер съобщи на организаторите, че това може да бъде в негова полза. Годсик обаче уточнява, че надпреварата ще мине без 39-годишния швейцарец.

"Роджър реши да не играе на Australian Open. Той отбеляза сериозен напредък в последните седмици по отношение на физическото си състояние, но след консултация с екипа му беше решено да пропусне надпреварата. В момента се изготвя календарът му, като сезонът вероятно ще стартира в края на февруари", каза агентът на Маестрото.

Федерер не е пропускал да участва на Australian Open от 1999 г., когато загуби в квалификациите на турнира. Той има 15 полуфинала, а за последно триумфира с титлата през 2018 г.

Директорът на турнира Крейг Тили изрази разочарованието си от новината. "За съжаление Роджър няма да успее да се подготви навреме за турнира и няма да бъде в Мелбърн. Желаем му всичко най-добро през 2021 г. и го чакаме отново при нас през 2022."

Дневник