През следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще продължи да плаща 1200 лв. за клинична пътека, по която се лекуват COVID пациенти в болница. Клиничните пътеки са съвкупност от компоненти - например медицински консумативи, изследвания, труд на персонал - за стойността на които държавата се договаря с организациите на лекарския и зъболекарския съюз.

Информация за договорката за COVID лечението и редица други правила в здравеопазването разпространи до медиите Българският лекарски съюз (БЛС) след среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, както и с надзорния съвет и управителя на НЗОК. Подписан е т. нар. анекс към рамковия договор, в който са записани правилата за работа в системата на здравеопазването.

От началото на 2021 г. ще отпадне забраната болниците да не могат да получават пари от държавата за клинични пътеки и процедури, по които не са работили до този момент. Това правило важеше няколко години, като целта му беше да няма разкриване на твърде много структури, които да се конкурират за и без друго все недостигащото финансиране с публични средства. Освен това според данни на Евростат България е на едно от челните места по брой болници на 100 хил. души население, които са разпределени неравномерно

Решението за отмяна на ограничението председателят на БЛС д-р Иван Маджаров аргументира пред "Дневник" така: "Ако дадена болница е купила нова апаратура или нов специалист за дошъл, трябва да има възможност за финансиране по пътека, по която досега болницата не е работила". По думите му остава в сила ограничението нови болници да не могат да сключват договори със Здравната каса.

"Практически ние знаем, че, ако една болница построи нов блок и разкрие напр. 200 легла, това практически е нова болница, нищо че е под шапката на същата. Там, където има пренаситеност с болници, остава забранено за финансиране от Здравната каса", допълни Маджаров.

От 1 януари на 2021 г. отпада и "таймингът при прегледите" в първичната извънболнична помощ (ПИМП), съобщава лекарският съюз. Промяната засяга общопрактикуващите лекари, а председателят на БЛС Иван Маджаров обясни, че досега има фиксирано време за прегледи, за да може Здравната каса да следи и контролира отчетите за дейността.

"Беше въведено преди години във връзка с това, че отчетите пристигат в края на месеца и не може да се контролира какво е извършено през деня", казва Маджаров. По думите му с очакваното развитие на електронното здравеопазване отчетите ще се подават в реално време и затова фиксираният тайминг (от англ. език time - време, бел. авт.) е излишен.

"Не е гаранция за качество да държиш някого 20 минути в кабинета. Ако се случи така, че е по-бързо, пациентът излиза и за да спазим записаната досега процедура, трябва да не допуснем следващия пациент докато не изтече времето", казва Маджаров.

От началото на следващата година Здравната каса ще плаща за роботизирано оперативно лечение на онкологични заболявания и в урологията, общата, детската и гръдната хирургия, съобщава БЛС в съобщението си до медиите.

Пълния списък на промените, оповестени от лекарския съюз, четете тук

Дневник