Дружеството "Сиела Норма" беше определено от Централната избирателна комисия за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машините за гласуване при водещ критерий най-ниска цена.

В поръчката участваха общо осем кандидати, но на финала на надпреварата останаха само двама от тях, които подадоха оферти - "Лекс.БГ" и "Сиела Норма", съобщи БНР.

Предложенията на двете фирми - "Лекс.БГ" и "Сиела Норма", се оказаха еднакви като стойност. При последвалите проведени преговори на Комисията по поръчката с тях, "Сиела Норма" е обявила, че ще намали с 1000 лева без ДДС цената.

Поръчката е за закупуването на 9300 машини за гласуване, а прогнозната стойност е около 36 млн. лв. без ДДС за предстоящите парламентарни избори.

Решението на ЦИК за обявяването на дружество "Сиела Норма" за изпълнител по обществената поръчка за доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване беше взето въпреки изразените на заседанието особени мнения на членовете на Комисията по поръчката, свързани със съмнения за споразумения между двете фирми и нарушение на конкуренцията.

"Аз вече съм убеден, че е така, че тези лица са свързани", коментира Ивайло Ивков - член на ЦИК, цитиран от БНР.

Двете дружества се свързват с адвокат Иван Тодоров. Той е краен собственик на "Сиела", но формално няма връзка със собствеността на "Лекс", които поддържат сайт за правни новини и поддържат най-голямата база нормативни актове със свободен достъп.

Дневник