България ще отпусне 100 хил. евро помощ за Хърватия след земетресението, което уби поне седем души там. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНТ.

Парите ще отидат за възстановяване на две емблематични сгради, свързани с историята и на България - Горноградската гимназия в Загреб и Хърватската академия на науките и изкуствата.

От своя страна президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с хърватския си колега Зоран Миланович, в който изрази готовност при необходимост да изпрати екипи за търсене и спасяване и да предостави оборудване за преодоляване на последствията от земетресението. Държавният глава отбеляза и потенциала на страната ни да съдейства при нужда с инженерни екипи за оценяване на щетите, каквито България изпрати в Албания след земетресението там през миналата година.

Според първоначалните оценки над 5 млн. евро ще бъдат необходими за възстановяване на Хърватия след разрушителния трус. България е готова да даде още помощ, уточни министър Захариева. Двама големи производители на минерална вода - от Велинград и Смолянско - ще дарят по един ТИР вода за населението на най-засегнатите райони, като дарението ще мине през Българския червен кръст и транспортът ще е осигурен от пловдивска фирма, каза още тя, без да споменава имената на компаниите.

Кметът на Петриня заяви, че "половината град вече не съществува".

Като средиземноморска страна Хърватия е изложена на опасност от земетресения, но силните трусове са рядкост. Последният беше през 90-те години на миналия век, когато адриатическият град Стон понесе тежки разрушения при трус с магнитуд 6. Загреб все още се възстановява от труса с магнитуд 5 през март - най-силният, ударил хърватската столица през последните десетилетия.

Земетресението се усети и в столицата, където хората се втурнаха по улиците, обсипани със счупени керемиди и други отломки. Пациенти и медицински персонал бяха евакуирани от болницата "Свети Дух" в Загреб, като мнозина останаха да седят на столове на улицата, увити в одеяла.

Във втория по големина австрийски град Грац, на около 200 км северно от Петриня, високи сгради се клатушкали за около две минути според телевизионния оператор ORF. В провинция Каринтия, на около 300 км северозападно от Петриня, земята е треперила няколко минути.

В Словения агенция STA заяви, че единствената атомна електроцентрала в страната, на 100 км (60 мили) от епицентъра, е била изключена като предпазна мярка.

Хърватската държавна информационна агенция "Хина" заяви, че земетресението е усетено в общо 12 държави.

Вътрешният министър Давор Божинович заяви, че Хърватия очаква помощ от Европейския съюз, тъй като е задействала механизма си за извънредно положение.

Ден по-рано, в понеделник, земетресение с магнитуд 5.2 удари Централна Хърватия, също близо до Петриня.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си "Български народни песни", издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.


Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.


Дневник