Мерките могат да бъдат разхлабени, ако в края на първата работна седмица на 2021 г. се запази тенденцията за намаляване на заразените от коронавирус. В момента заболеваемостта е около 260 на 100 000 души, а целта е това число стабилно да падне под 200 души и да се задържи.

В края на първата работна седмица ще се видят данните и тогава ще се преценява дали мерките да бъдат разхлабени. Това обясни доц. Ангел Кунчев на последния брифинг за тази година на Националния оперативен щаб в Министерски съвет.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че оптимистичната тенденция на постепенно намаляване на заболявоемостта и на смъртността вече е налице.

"По време на празниците статистиката не е реалистична. Тя е с доста по-малко от реалния брой случаи. Хората търсят медицинска помощ в краен случай. Този феномен го знаем от години", обясни Кунчев.

Венцислав Мутафчийски обясни, че натискът върху софийските болници силно е намалял и има спад на приема на болни с около 40 до 50%. "В най-тежките моменти приемахме хора, които се нуждаеха от кислород и терапия, а тези пациенти намаляха наполовина. Има свободни легла в болниците и в интензивните отделения", подчерта директорът на ВМА.

Ще има санкции заради концерта в Габрово

По повод предстоящото посрещане на Нова година министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че според заповедта има забрана за събиране на повече от 15 души на семейни тържества.

Той коментира и концерта на площада в Габрово, организиран от общината на 30 декември, на който се събраха хиляди хора, за да изпратят с ден по-рано 2020 г. и да посрещнат новата.

"Опитите да бъде заобиколена заповедта няма да престанат. Това, което се случи вчера в Габрово, много ни озадачи - концерт в центъра на града. РЗИ изпрати няколко екипа, които следиха. Със сигурност ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие", подчерта министър Ангелов.

"Аз лично не мога да намеря логиката. Разбирам желанието на всички да посрещнат новата година, да се събират. Няма нищо лошо в това. И Коледа, и Нова година са празници, които ние съпреживяваме ново начало, което започва. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да се напие, да играе или да направи това, което е решил", обясни министърът.

Дневник