Социални помощи за отглеждане на деца до 14 г. в дистанционна форма на обучение в размер на 503 783 лева са изплатени през декември от Шуменска област. Средно всяко от одобрените 574 семейства е получило по 878 лв., съобщи за ШУМ.БГ Мартина Драгнева, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” /РДСП/ в Шумен.

“В Дирекцията от началото на ноември до 18 декември сме приели общо 863 заявления. 316 от тях са в процес на обработка и ще бъдат изплатени през януари”, каза Драгнева. Тя допълни, че семействата, които отговарят на условията за получаване на помощта през декември, могат да кандидатстват за нея до края на януари.

Могат да се възползват родители, които са в неплатен отпуск, останали без работа поради пандемията и самоосигуряващи се с прекъсната дейност. Семействата с едно дете могат да получат максимум 610 лева на месец, а с две или повече - до 915 лв. Размерът зависи от броя на дните, в които детето е учило в дистанционна форма.

“За определяне на месечната помощ социалните работници извършват проверки. Те подхождат индивидуално към всяка молба. При установяване на евентуални технически пропуски, могат да се правят корекции, за да бъдат навременно отстранени”, обясни директорът.

Към днешна дата най-голям брой заявления за помощта - 562, са подадени от семейства в община Шумен, следвани от община Велики Преслав - 92, в община Смядово броят им е 54, в община Каспичан - 39, в община Нови пазар приетите заявления са 37, в Хитрино - 25, във Венец - 23, Върбица - 18, Каолиново - 10 и Никола Козлево - 3.

Помощта за семействата с деца до 14 години ще продължи през цялата 2021 г., като за това от държавния бюджет са заделени 73 млн. лв.

ШУМ.БГ