В последния ден на 2020 г. Апелативният специализиран съд освободи окончателно от ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков срещу 100 000 лв. гаранция и бизнесмена Николай Миховски срещу 200 000 лв. гаранция.

Двамата бяха под стража, а първата инстанция реши да ги пусне на свобода с по-ниски гаранции от 100 хил. лв. за Миховски и 20 000 лв. за Живков. Апелативният съд обаче увеличи размера и решението е окончателно, съобщиха от съда. Двамата ще бъдат освободени, когато внесат парите.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите е обвинен заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, че е част от организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че дружеството "Монбат" е внасяло опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това. Така престъпната група оказала тежко въздействие върху околната среда.

Живков и останалите обвинени бяха задържани при мащабна акция в края на май в няколко града - София, Ботевград, Правец, Плевен, Монтана, Пловдив, Смолян, и няколко кюстендилски села. От месец май, когато беше изведен от министерството от служителите на бюрото за защита към главния прокурор, Красимир Живков е в ареста.

От държавното обвинение твърдят, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите.

Според описаната от прокуратурата схема зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. В други случаи отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.

Красимир Живков беше зам.-министър на екологията в последните две правителства на Бойко Борисов. В неговия ресор бе даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. През февруари - в разгара на първата прокурорска проверка за нелегалния внос на боклук от Италия, той отчете, че България има отлични резултати при рециклирането и оползотворяване на боклук.

Дневник