Ако по Коледа хората традиционно остават със семейството или близките, за Нова година мнозина ще искат да се съберат с приятели. Но заради пандемията посрещането на 2021 г. няма да е като никое друго досега, в някои държави има строги ограничения на брой събрали се и се препоръчва повече предпазливост и спазването на няколко основни правила за безопасност.

Ето някои от тези правила в други държави, които могат да са полезни и в България:

Първото е да сте сигурни, че не се събирате с непознати и особено с болни.

За това помага, ако групата е малка, под което обикновено се разбира не повече от 2-3 семейни двойки с децата.

Горещо се препоръчва да не се включват по-възрастни хора

По пътя към домакинството, в което се събирате, избягвайте спиране и контакти с други хора.

На мястото, където се събирате, е препоръчително да има добра естествена вентилация - ще трябва да се държат отворени един-два прозореца и врати, колкото и да е неприятно от влизащия студен въздух. Доброто проветряване и почистването на дръжки, ключове за осветление и други често докосвани повърхности е важно и след като всички си тръгнат на 1 януари.

Поради това е по-безопасно да празнувате на открито - ако има двор или голяма тераса, по-добре облечете якетата и си създайте настроение под звездите

Дори в група от близки познати и роднини не е задължително да се хвърляте в прегръдки и целувки, ако продължавате да се притеснявате, спазвайте дистанция от 2 метра, колкото и некомфортна да ви се струва ситуацията.

Същото важи и за маските - след като непрекъснато ги носите навън, нищо няма да стане, ако не ги сваляте и на новогодишно събиране (е, вярно, има проблем с пиенето и яденето, но всяко намаляване на риска си струва).

Обикновено масите в домовете не позволяват сядане на по-голяма дистанция, но тогава е добре да се помни правилото да не си споделяте прибори или чаши.

В Германия и Великобритания например се препоръчваше преди Коледа и Нова година преминаване в 5-7 дни на силно ограничени контакти и да няма излизане от дома, ако се планира събиране с други хора. Германските регулации дори навлизат в такива подробности, че изброяват групите, за които трябва да се разбира, че е позволено общо празнуване: съпрузи, партньори и партньори в живеещи съвместно без брак, роднини по пряка линия (т.е. майки и бащи, но не и лели и чичовци и т.н.), техните деца и членове на домакинството.

Но ако някое от децата е над 14 години, то вече се брои за възрастен и може да има ситуация, в която пълнолетно дете ще трябва да празнува на друго място или да остане у дома.

Дневник