Като нелесен определя министърът на здравеопазването Костадин Ангелов периода (24 юли - 31 декември 2020 г.), от който оглавява ведомството, в публикуван днес отчет на свършената работа. В него, обобщавайки дейностите за противодействие на пандемията, здравният министър акцентира върху финансово подпомагане на болниците и медицинския персонал. Сред най-успешните си дейности откроява изготвянето на Национален план за готовност при пандемия и Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, издаването на електронни рецепти и направления, повишаването на заплатите на лекарите, сестрите и медиците на първа линия.

Като улеснение на гражданите при диагностиката на коронавирусната инфекция Ангелов посочва разкриването на пунктове за тестване към големите държавни болници и добавянето на бързите антигенни тестове като допълнителна възможност за лабораторна диагностика, както и обособяването на COVID зони към в някои диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники - бел. авт.) и във фургони пред някои болници. През ноември, близо девет месец след началото на епидемията от коронавирус, личните лекари получиха възможността да дават направления - включително и електронни - за изследвания с PCR тестове.

Министърът отбелязва и подписването на анекс към Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, с който направление за PCR тест може да се издава и на хора с положителен резултат от бърз антигенен тест.

"Обещах, че до края на годината ще имаме електронна рецепта, и тя е факт. Така ще се подпомогне работата на лекарите и на аптеките. Най-вече улеснени ще са пациентите", отбелязва министърът и добавя, че продължава работата по проекта за Националната здравна информационна система. Електронните рецепти бяха представени миналия месец след 18-годишно закъснение, а до май 2021 г. ще бъдат настройвани системите на лекарите за работа с тях. Дотогава ще се ползват и традиционните хартиени рецепти.

В отчета Ангелов уверява, че цялата информация за ваксините срещу COVID-19 ще стига до всеки български гражданин, а 47 мобилни екипа за ваксинация ще работят в цялата страна.

Обобщавайки дейностите, които не са свързани с пандемията от коронавирус, Ангелов отбелязва усилията на министерството за изграждането на национална многопрофилна детска болница. Строежът се очаква да завърши през септември тази година, след като бъде съборено скелето, в което до скоро се предвиждаше да се помещава бъдещата детска болница. В България няма детска болница, която да обединява на едно място абсолютно всички отделения, клиники, лаборатории и специалисти, а полемиките около строителството продължават с години и предизвикаха намесата на премиера Бойко Борисов след редица протести и искания на оставка на вече бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министър Ангелов отчита и предоставянето на 14 млн. лв. на 16 болници за купуване на апаратура и ремонт на сгради, както и промени в наредбата за определяне на основния пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, което ще осигури допълнителни облекчения за повече пациенти с онкологични заболявания и хора с редки заболявания. Липсата на анализи обаче е причината някои медицински дейности да се считат за надценени, други за подценени, което е и постоянен генератор на конфликти.

Актуализиран е списъкът на лекарствените продукти, отпускани без лекарско предписание, осигурен е достъп на нуждаещите се от лечение пациенти до още 14 лекарствени продукта, които не се разпространяват на българския пазар, отбелязва Ангелов. Добавя и въвеждането на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

Здравният министър обръща внимание и към клипа, създаден от Министерството на здравеопазването, който цели да насочи общественото внимание към темата за донорството и трансплантацията и в който самият той отправя "предизвикателство" към българските граждани.

Дневник