Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви нова, по-ниска цена на природния газ, в която е включено първото количество природен газ от Азербайджан за България. Цените на парното, топлата вода и тока не се променят, съобщи комисията.

КЕВР посочва, че в приетото решение е отчетена предложената днес от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за декември 2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, осреднените цени на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0.1% към 31 декември 2020 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и новите количества природен газ, които се доставят от 1 януари 2021 г., съгласно договора с AGSC, Азербайджан.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2021 г. в размер на 26.93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 27.70 лв./MWh.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени.

Дневник