Без промяна в сравнение с месец декември остават водните количества, които могат да се ползват от яз „Тича“ през януари, става ясно от графика за ползване на язовирите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

През януари за питейно-битови нужди се отпускат 3 млн. куб. м вода, от които 2,300 млн. куб м за Шумен и Велики Преслав и 0,700 млн. куб. м за Търговище. Разрешени са и още 0,220 млн. куб. м вода за екологичното равновесие в река Камчия.

Според данните на МОСВ към края на декември в яз. „Тича“ наличният обем вода е 133,823 млн. куб. м. Наличният полезен обем е 93,823 млн. куб.м.

МОСВ посочва, че при този наличен обем на вода в язовира и при средно месечно потребление от 3,220 млн. куб. м, дори без допълнителен приток водата, ще стигне минимум за 24 месеца.

„Останалото количество от около 20 млн. куб. м вода и притокът през тази зима ще бъдат контролирано разрешавани за напоителни цели през 2021 г. Целта е в края на 2021 г. в язовира да има наличности минимум за две години напред“, посочва МОСВ.

ШУМ.БГ