Стотици френски полицаи най-после прекратика незаконно празненство с танци и диджеи в бивш склад в град край Рен, което започна в четвъртък и включваше близо 2500 участници от страната и чужбина.

Властите предупредиха преди Нова година, че полицията строго ще следи да няма събирания на много хора по домовете. Но когато полицейски патрул се появил на 31 декември при склада в град Льорон, се стигнало до сблъсъци, замеряне на униформените с бутилки и камъни, опожаряване на една полиецйска кола и щети по още три. Някои от участниците преспивали в колите си и продължавали с рейв купона на следващия ден.

Полицията изчака да се съберат достатъчно подкрепления и днес прекрати незаконното събиране, съобщи Еманюел Бертие, ръководител на префектурата на район Ил е Вилен. Наложени са глоби на повече от 1200 участници в събирането, организаторите са идентифицирани и ще бъдат обвинени.

Около 800 от купонджиите са санкционирани за участие в незаконно празненство, нарушаване на вечерния час и на заповедта да се носят маски на публични места. Останалите са регистрирани за употреба на нелегални наркотици. Петима са арестувани и е иззето оборудване за озвучаване и светлинни ефекти.

Прокурорите в Рен са запонали разследване за незаконно организиране на музикално събитие и насилие срещу представители на властта. Здравните власти призоваха участниците да се самоизолират за 7 дни.

От днес в 15 североизточни и югоизточни департамента влизат в сила още по-строги ограничения и вечерният час започва в 18, а не в 20 часа, както беше досега. Ресторанти и барове продължават да са затворени и не е ясно кога ще заработят отново.

Дневник