Норвежката организация Det Norske Veritas (DNV) GL прекрати работа по сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" заради санкциите на САЩ, съобщи руската агенция РБК.

"DNV GL преустановява всички мероприятия по проверка на тръбопроводната система на Nord Stream 2 в съответствие със санкциите за времето, в което те са в сила", се казва в съобщение от компанията, изпратено до руската агенция.

В публикацията се припомня, че американските санкции, които влязоха в сила на 1 януари с приемането на отбранителния бюджет от Конгреса, фактически забраняват на чужди компании да предоставят услуги по тестване, инспектиране и сертифициране на тръбопровода. Те имат 30-дневен срок, за да прекратят работата си. От 2012 г. DNV GL всяка година проверява тръбопровода "Северен поток 1" за рискове за живота на хората, имуществото и околната среда.

Руската агенция РИА Новости добавя, цитирайки изказване на руския президент Владимир Путин от средата на декември, че остават още 165 км за довършването на "Северен поток 2".

Американските санкции се отнасят и до "Турски поток", по който руски газ достига Турция и през България вече и до Сърбия.

Дневник