Час и половина вместо 11 часа. Толкова щеше да продължи акцията в Стара планина, при която бяха снощи бяха спасени четирима туристи, ако България имаше планински хеликоптер, обяви пред Би Ти Ви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев. Според него разликата е драстична.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната въздушна линейка бе продадена в чужбина през 2019 г., като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни. През февруари м.г. управляващите обещаха с 20 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" да бъдат закупени два медицински хеликоптера. Преди месец президентът Румен Радев предложи създаване на Система за спешна медицинска помощ по въздуха, като за 85 млн. лв. от еврофондовете да бъдат закупени медицински хеликоптери в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

След дълга акция в събота, в която се включиха 30 спасители и доброволци от Ловеч и Троян, четирима изгубили се туристи в Стара планина бяха спасени. По информация на Би Ти Ви двама са тежко пострадали. Друг турист е загинал, след като е паднал в улей около 300 метра надолу в района на връх Жълтец.

По-късно кметът на Карлово Емил Кабаиванов съобщи пред БНР, че трупът на загиналия вчера турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон "Ботев". Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние. Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия. Все още не е сигурно дали това ще може да стане днес заради ураганния вятър и мъглата в района на Стара планина.

От началото на годината акциите в планината са общо три със седем пострадали.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за Планинската спасителна служба. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки. Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?", попита директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той каза, че дори и да е имало хеликоптер, човекът не е можело да бъде спасен, тъй като вероятно е загинал при удара, но другите туристи са щели да бъдат спасени за час и половина, а не - за 11 часа.

Причините за инцидентите в планината са липса на подготовка и информация, лошо и променливо време. Спасители, участвали в акцията, казват, че времето е било адско и съветват туристите да не си помислят да ходят в планината днес.

Дневник