Утре, 4 януари, на летище София ще пристигне втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, съобщи пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

От логистичния център на летището те ще бъдат разпределени до определени точки на страната. Не се съобщава очакваното количество, нито закъде ще бъде транспортирано.

Първата пратка от 9750 дози, достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември. Ваксинирането започна от София, Пловдив и Бургас като първи получиха ваксината медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19.

Към днешна дата според данните на Националния информационен портал ваксини са поставени на 4739 души.

Амбицията на властите е да бъдат ваксинирани 70% от българите. Манипулацията е по желание и безплатна за потребителите. На последното си заседание за 2020 г. правителството отпусна 125 млн. лв. за ваксини.

Произведената от Pfizer/BioNTech ваксина се съхранява при специални условия - при минус 70 градуса, докато пристигне в България. След това е допустимо в рамките на около 5 дни да остава в обикновен хладилник. Българската компания "Бул био", която отговаря за доставката на територията на страната, беше наела хладилни бусове от компания за производство и разпространение на колбаси, което предизвика недоумение и множество шеги в социалните мрежи. Отговарящите за логистиката увериха, че всичко е наред.

Дневник