Лидерът на гражданската платформа "Изправи се бг" Мая Манолова каза, че е направила тежка грешка гласувайки през 2013 г. депутатът от ДПС Делян Пеевски да стане председател на Държавната агенция за национална сигурност.

По това време Манолова беше депутат от БСП. Часове след неочаквания, непрозрачен и немотивиран избор на депутата от ДПС за отговорния пост избухнаха спонтанни граждански протести, които не позволиха на Пеевски да се задържи в кабинета си повече от 24 часа. По това време управляваше кабинетът "Орешарски", подкрепян от БСП и ДПС.

Днес Манолова повтори, че когато в отговор на въпроса "Кой предложи Пеевски", е отговорила, че това е тя, си е послужила със сарказъм, който от днешна гледна точка й се струва неуместен. "Сто дни хората питаха кой, а политическите мъже шикалкавеха, извъртаха се като пластилин в студиата. И казах: "Да, аз го предложих". Вижда се и тогава, и сега, че липсва политическо мъжество", каза тя. Едновременно с това опита да обвърже напускането си на БСП заради издигането й за омбудсман именно с осъзнаването на тази политическа грешка да не послуша "съвестта си, а партийното решение". "Разбрах, че не трябва да поемаш чужда вина и не си струва да бъдеш в партия, ако това ти коства компромис със съвестта", обясни днес промяната в политическата си кариера Манолова

И днес обаче Манолова продължава да смята, че в дъното на "аферата Костинброд" стои ГЕРБ. Става дума за неин сигнал до главния прокурор в деня за размисъл преди изборите, че в печатница, притежавана от член на ГЕРБ, са отпечатани фалшиви бюлетини. На изборите ГЕРБ загуби, но впоследствие нарушения така и не бяха доказани.

Помолена да коментира своя снимка в офиса на хазартния бос Васил Божков, който в момента се укрива в Дубай, но през 2019 г., когато снимката е правена, развиваше успешно бизнеса си в България, Манолова се разпозна на изображението, но каза, че е отишла при Божков по негова покана, за да види "срещу кого е изправена", а не за да търси финансова или друга подкрепа. Тя добави, че преди местните избори през 2019 г. премиерът Бойко Борисов й е изпращал "софийския ъндърграунд" с въпроса дали ще се кандидатира за кмет на София и със заплахи, че това ще "си счупи главата". Попитана за имена на хора, Манолова отговори, че ще ги каже след време.

По повод обединението на "Изправи се.бг" с "Отровното трио" за общо участие в предстоящите парламентарни избори, Манолова каза, че ще се кандидатира за депутат. Идната седмица започват политически консултации за това коя политическа партия ще стане мандатоносител на новото обединение.

Дневник