5 574 електронни винетки за автомобили са отпуснати през 2020-та на хора с увреждания в Шуменска област. Подадени са били общо 5 611 заявления, или процентът на одобрените е 99,34, съобщиха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане" /РДСП/.

Броят на отпуснатите винетки е близък до този през 2019-та, когато са осигурени 5 559.

От РДСП припомниха, че правилата за кандидатстване за електронна винетка не се променят. Право на такава имат лицата с 50 и над 50 процента намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.  

Електронната винетка е валидна за един лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 160 к.с. Той трябва да се води на лицето с увреждане или да е съпружеска имуществена общност

Заявленията се приемат по настоящ адрес в Дирекции „Социално подпомагане“. Служителите там имат служебен достъп до информация за задължителната гражданската отговорност, както и за данни от големия талон на лекия автомобил, поради което не е необходимо да се прилагат копия от тези документи.

От социалната служба уточниха, че хората с увреждане сами преценяват, кога да подадат заявление за нова винетка, но е желателно да бъде направено около 10 дни преди изтичането на настоящата.

ШУМ.БГ