Португалското председателство на Съвета на ЕС започна на 1 януари с приоритети възстановяването след кризата от коронавируса; прилагане на социалните политики на ЕС и укрепване на стратегическата автономия на континента.

Икономическото и социално възстановяване ще бъде ръководено от Зеления и Цифровия преходи, които трябват да бъдат двигатели за растеж и повече и по-добри работни места, писа премиерът на страната Антониу Коща в редакционна статия за EurActiv. Португалия поема председателството от Германия, а следващата страна в триото е Словения.

Развитието на социалния стълб на ЕС трябва да създаде солидна основа на увереността, че тези двойни преходи ще бъдат възможност за всички и че никой няма да бъде изоставен.

Ще трябва да укрепим стратегическата автономия на Европейски съюз, отворен за света, пише още Коща.

Три етапа ще дадат конкретен израз на тези приоритети: одобряването на националните планове за възстановяване, заедно със Закона за климата и Пакета за цифрови услуги; социалната среща на върха - социалните партньори, гражданското общество и институциите; срещата на върха ЕС-Индия.

Мотото на германското председателство беше "Заедно за възстановяване на Европа". Мотото на португалското председателство показва прехода към следващия етап: "Време за постигане: справедливо, зелено, цифрово възстановяване".

Чрез постигане на резултати ние гарантираме доверието на гражданите в европейския проект, показвайки, че само един динамичен вътрешен пазар може да укрепи нашите малки и средни предприятия и да създаде повече и по-добри работни места, гарантирайки чрез солиден социален стълб, че инвестираме в умения, иновации, социална защита, която ни дава възможност да водим климата и цифровите преходи, без да изоставяме никого; засилване на стратегическата ни автономия, без да се страхуваме да се отворим към света, където искаме да бъдем глобални участници, пише Коща.

Дневник