2/3 от родителите в община Шумен пуснаха децата си на детска градина в днешния първи работен ден след едномесечното им затваряне заради коронавирус пандемията.

Справката показва, че в 27 градини в общината днес са отишли 1917 от общо записаните 2900 деца.

„Близо 70% от записаните деца в градините в Шумен и около 45% в селата са в забавачките днес. Единствено детската градина в село Новосел не отвори врати, заради авария с водата там. Работи се по отстраняване на проблема и градината ще приеме възпитаниците си на 5 или 6 януари“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по образование на община Шумен Найден Косев. Той допълни, че навсякъде учебния процес протича нормално.

354 деца са заведени от родителите си на ясла в първия ден от отварянето на заведенията. Това е над 50% от записаните деца, които към края на миналата година са 620. „Няма сигнали за възникнали проблеми в 7-те ясли в Шумен. Спазват се всички наложени заради Covid 19 мерки, които са въведени и не са отменени“, каза заместник-кметът по здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова.

Припомняме, че от днес за първи път от 27-ми ноември на училище са и децата от 1-ви до 4-ти клас. Притеснените от коронавируса родители имат право да подадат заявление за обучение в дистанционна форма.

95,3% от учениците от 1-ви до 4-ти клас в областта днес са били на училище, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Шумен в късния следобед. В час са влезли 5036 деца от 5282-те, записани в училищата от областта. В община Шумен 2753 ученици в начална степен от общо 2890 са били отново в класните стаи.

28 родители в областта са подали заявления децата им да се обучават в електронна среда, като 24 от тях са в град Шумен.

ШУМ.БГ