Следващият парламент вероятно ще е шестпартиен, но с по-малък брой депутати на по-малките партии и бонус за големите. Това сочат резултатите от най-новото изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч" , което предстои да бъде публикувано в близките дни.

Както и в предишното изследване - през октомври, така и сега резултатите сочат, че депутати ще имат парламентарните ГЕРБ, БСП и ДПС и извънпарламентарните - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се бг", каза в интервю за БНТ управляващият партньор в социологическата агенция Боряна Димитрова. Тя поясни, че резултатът ще зависи много от датата на изборите, защото мнозина от избирателите се опасяват да отидат до урните заради коронавируса.

Според социолога в най-новото изследване проличава интересна особеност - избирателите ще комбинират във вота подходи като при избор в два тура - ще се ръководят едновременно както от въпроса "кой ни харесва" (който обичайно е водещ при гласуване на първи тур), така и от въпроса "срещу кого сме" (който става важен на втория).

Хората не само ще избират политическата сила, която им допада, но ще гласуват в някаква степен и за характера на бъдещото управление, каза Димитрова и добави, че приблизително поравно са разделени избирателите, които казват, че искат коалиция около ГЕРБ и тези около БСП.

"Част от интересните наблюдения в това проучване са, че хората биха искали да знаят предварително какво в крайна сметка ще се сглоби - пъзел или партия шах. В ситуация на криза хората искат повече определеност за управленска формула и лидерите", каза социологът. Тя препоръча и големите, и малките партии да имат това предвид в хода на кампаниите си.

Рейтингът на основните фигури на управляващите се стабилизира, докато при извънпарламентарната опозиция се наблюдава спад, макар и не драматичен, защото "тя която не успя да наложи своите теми в дневния ред".

Дневник