До края на месеца ще има още две доставки на общо 70 хил. ваксини, след това очакваме на 11 януари, а последващата е в края на февруари. Чакаме разрешение и на трета ваксина. Ще задоволим нуждите на българските граждани. Около 33 % заявиха желание да се ваксинират на първа фаза, сега процентът наближава и задминава 50 - това информира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в интервю за "Нова телевизия".

"Ще ваксинираме всички желаещи в системата на образованието. До края на тази седмица ще имаме точната бройка, а също така и на работещите в социалните услуги. Най-вероятно ще върви успоредно с първа фаза. Целта ни е да достигнем между 60 и 70% ваксинирани във всяка таргетна група. Няма друг начин за постигане на колективен имунитет", каза той. По думите му се работи върху създаването на дигитален паспорт за ваксинираните, възприет в ЕС.

Ще бъде направена информационна кампания с цел българските граждани да бъдат най-информираните по темата за имунизацията в Европейския съюз.

"Единственото условие някой от желащите да спечелят изборите е българските граждани да са здрави. Заиграването със страховете на хората, използването на кризата с COVID-19 с политическа украска, освен безотговорно, граничи с престъпление. Ако за месец-две не забравим, че има избори, хората ще забравят, че ни има нас", коментира Ангелов.

Той увери, че до края на месеца ще бъде представено разширение на националната информационна здравна система. Ще има допълнително стълбово финансиране за всеки здравен работник. 237 млн. лв. ще бъдат дадени за добавки към заплатите на лекарите", каза здравният министър.

В МВР около 11200 полицаи са се записали в списъците за ваксиниране срещу коронавируса за три дни след разпореждането на щаба по ваксинирането. Броят им е малко над 20% от общия състав. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Той посочи, че става дума за служители от охранителната, пътната и криминалната полиция. Пръв приоритет на ведомството е имунизацията на медиците в МВР-болницата. Там вече са поставени 58 ваксини на медици, обслужващи общо 130 ковид-легла. 4600 полицаи са преминали през COVID-19, в момента се лекуват 700, 79 са в болница, починали са 30, съобщи министърът. Хората, които работят на терен, се заразяват по-малко, защото прилагаме специални мерки за защитата им - защитни облекла, маски, дезинфектанти, каза Терзийски.

Ваксината срещу коронавирус, която се поставя в момента в България, няма противопоказания за хората с алергии. Противопоказания има само за хората, които са имали алергичен шок от различни ваксини преди това, обясни доц. Мария Стаевска - началник на Клиниката по клинична алергология на Александровска болица пред БНТ. Всички останали пациенти с астма, със сенна хрема, с хранителна алергия, с медикаментозна алергия не са противопоказани.

Ваксината на Пфайзер има много малко странични ефекти. Ваксината на Модерна има малко повече странични ефекти, но те са около 1%, посочи лекарят. Най-честият страничен ефект е лека болка в делтоиден мускул, където се поставя ваксината. 80% от проучваните пациенти съобщават за такава лека болка в мускула. Другите странични ефекти са леко зачервяване непосредствено до мястото на инжектиране след 15 минути. Тези реакции са характерни и при други ваксини. При противогрипната ваксина също има леки зачервявания, уточни доц. Сталевска.

Пациентите много често търсят взаимодействие, за да се отключи алергия, но този постулат не е съвсем правилно поставено. По думите й, около 30% от населението на Европа има алергии и ако те не се ваксинират, това би компрометирало ваксинацията на държавите.

1029 са новите случаи по данни на Националния информационен портал. Направени са 10 774 теста, от които 5 435 PCR и 5 339 антигенни. Резултатите, респективно са 525 и 504 с положителен резултат, което е 9.55%.

Открояаващо висок е броят на положителни тестове в София – 178, следвани от Варна със 102, Пловдив с 94 и Плевен – 59.

Продължава намаляването на броя на активните случаи като до момента те са 71 621, като от тях хоспитализирани са 4 405, а 411 се намират в интензивни отделения. Броят на излекуваните е повече от два пъти по-висок от този на новозаразените - 2 213. За изминалото денонощие са починали 157 души.

Дневник