Шуменска област разполага с достатъчно на брой професионални приемни семейства и те задоволяват напълно нуждата от тази социална услуга.

Към 1-ви януари в Шуменско има 139 професионални приемни семейства, полагащи грижи за 133 деца, съобщиха от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

През 2020 г. само едно ново професионално семейство е утвърдено от Комисията по приемна грижа към шуменската Регионална дирекция за социално подпомагане, а други 9 семейства пък са заличени от Регистъра, след като са подали заявления, че не желаят да продължат предоставянето на услугата.

От 9 от 10-те общини в областта има приемни семейства, като най-голям е броят им – по 43 в общините Шумен и Нови пазар. В община Велики Преслав семействата са 14, в Каолиново и Никола Козлево по 10, в община Хитрино са 8. По 4 приемни семейства има в общините Смядово и Каспичан, а в община Венец те са 3. Към момента само в община Върбица няма приемни семейства.

Услугата в Шуменска област се предоставя по Проект „Приеми ме 2015“ от седем общини, като на територията на общините Велики Преслав, Върбица и Хитрино услугата приемна грижа се предоставя от съответната Дирекция „Социално подпомагане“, припомнят от Регионалната дирекция.

ШУМ.БГ