Със заповед на здравния министър Костадин Ангелов МБАЛ-Шумен получи 5-годишна акредитация за следдипломна специализация в 23 медицински направления. Срокът на старата  акредитация изтече през април 2020-та, като тя беше и за по-малък брой специалности, съобщи за ШУМ.БГ директорът на болницата д-р Димитър Костов.  

В МБАЛ вече ще може да се извършва следдипломно обучение на лекари и в специалностите Пневмология и фтизиатрия, Нефрология и Гастроентерология.

"По този начин с времето ще се поднови съставът на болницата, като тя ще заеме полагащото й се място като структуроопределяща болница в целия регион", каза д-р Костов.

В момента МБАЛ има сключени договори с 25 лекари специализанти. Най-скоро назначените 5, само преди месец, специализират Детски болести, Ортопедия и травматология, Пневмология и фтизиатрия, Микробиология и Образна диагностика.   

С новата акредитация, освен следдипломно обучение за придобиване на специалност, МБАЛ-Шумен има право също така да извършва клинично обучение на студенти по медицина и по  "Здравни грижи". Това означава, че те ще могат да си карат тук летните стажове.  

ШУМ.БГ