Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет на партията Георги Гергов да бъде изключен от нея. Това се случи след приемане на доклада на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, създадена по повод противоуставното свикване на заседание на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов", съобщава пресцентърът на партията.

В средата на декември Гергов обяви, че смята да напусне Националния съвет на партията, където е делегиран представител като ръководител на партийната структура във втория по големина град, като не посочи мотиви за това. По неофициална информация пред пловдивските социалисти той е обявил, че начело с Корнелия Нинова БСП ще продължава да води политика на вътрешен реваншизъм и популизъм. Той я е заподозрял в конфликт с президента Румен Радев заради критики към него в партийната телевизия. Около месец преди това е започнала проверка на организационното състояние на общинските и районните организации на БСП в Пловдив и областта. Тя започна след обвинения на пловдивски социалисти за "груби нарушения на устава на БСП" от страна на Георги Гергов.

Сред мотивите са грубо нарушаване на уставни норми, отнасящи се до задълженията на партийните членове.

"С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име", пише още в мотивите към предложението.

Работната група е провела срещи с бюрата на общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които е обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори. Обсъдени били и взаимодействието на Областния съвет с партийните организации, както и отношението към нередовно проведеното заседание на Областния съвет.

Проведени са и срещи с председатели на партийни организации и редови социалисти, които представили своята гледна точка за дейността на партийното ръководство там и ролята и авторитета на БСП в съответните общини.

Предстои Националният съвет да се произнесе по предложението.

Дневник