По това време на годината звеното за борба с дезинформацията на ЕС - EUvsDisinfo, традиционно обобщава изминалата година с подбор на несръчните грешки на прокремълската дезинформация.

Любезният шпионин

През декември отровеният руски опозиционер Алексей Навални се обади на един от служителите на ФСБ, замесен в нападението срещу него, преструвайки се, че е високопоставен офицер. Служителят на ФСБ пренебрегна всички възможни средства за сигурност и учтиво се опита да угоди на преструващия се за шеф, признавайки за престъплението и споделяйки подробности за това как е планиран и извършен опита за убийство.

Маймунската ваксина

В началото на пандемията прокремълските медии използваха антиваксърски и конспиративни теории, само за да се обърнат на 180 градуса и да подемат рекламна кампания за руската ваксина Sputnik V. Конкуренцията беше осмивана като "Маймунски ваксини", но само докато британско-шведската AstraZeneca покани Русия да говорят за комбинация на ваксините. Оттогава вече не се говори за маймуни.

Режисиращият режисьор

Носителят на "Оскар" Никита Михалков искаше да покаже как снимките на масовите демонстрации срещу Александър Лукашенко в Беларус са просто компютърно генерирани изображения. Така че неговото телевизионно предаване показа... фалшифицирани снимки на демонстрациите.


Германските и полските "разузнавачи"

Беларуският лидер Александър Лукашенко сподели очевидно подправен "прихванат" разговор. За него се твърди, че е между германски и полски разузнавачи, които обсъждат смяната на режима в Беларус и се оплакват, че Лукашенко е "костелив орех".

Война или компютърна игра

Владимир Соловьов е един от водещите руски разпространители на дезинформация. В телевизионно предаване той демонстрира снимки, за които се твърди, че са от сраженията в Нагорни Карабах, но всъщност са от видеоиграта Arma3. Играта, пусната преди 7 години, сигурно е голям хит в Кремъл, тъй като кадри от нея бяха използвани още през 2018 г. от руското министерство на отбраната уж като действителни кадри от Сирия.

Лейди Гага и илюминатите

Арменско прокремълско издание намери "доказателство" за участие на "илюминатите" във войната в Нагорни Карабах във видеоклип на Лейди Гага.

Дневник