Четирите държави, започнали блокадата и бойкота на Катар, напълно прекратиха спора с малката държава от Залива, създал едно от най-острите разделения в арабския свят в последните години и прекроил геополитическите блокове в Близкия изток.

По думите на саудитския външен министър Файсал бин Фархан Ал Сауд заяви, че Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства са се съгласили да обърнат "нова страница" заради общите заплахи. На въпрос на телевизия "Ал Арабия" той отговаря, че днешните договорености напълно приключват кризата с Катар.

На среща в саудитския град Ал Ула приетата декларация за "солидарност и стабилност" официално прекратява разрива на Рияд и основните му съюзници - Кайро, Абу Даби и Манама - с Доха. Това бе първата среща на върха от 2017 г., в която Катар участва свободно, а според вчерашни публикации споразумението е издействано с посредничеството на САЩ. Зетят на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър също се включи в събитието.

Това не е краят на напрежението

Катар от години има собствен дневен ред в Близкия изток и Персийския залив и е обвиняван в подкрепа на тероризма, поддръжка на политическия ислям и връзки с Иран (а в последните години - все повече и с Турция).

Не е известно Катар да е направил конкретни отстъпки в списъка с 13 искания, които бяха отхравени към него.

Катарската телевизия "Ал Джазира", която възторжено посрещна снощното решение за отваряне на границите със Саудитска Арабия след три години пълна блокада, предупреди, че пълното помиряване е "далеч", особено с Обединените арабски емирства (ОАЕ) - малка, но с нарастващо геополитическо влияние държава с амбиции за лидерство в арабския свят.

Днес в статия с очакванията за срещата на арабскоезичния си сайт медията, която Саудитска Арабия и ОАЕ поискаха да се закрие и за която смятат, че служи на глобалните амбиции на богатата на газ страна, приветства разведряването, но в изреждане на участниците в срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Залива споменаването на ОАЕ и Египет бе лаконично в сравнение с всички други участници във форума.
 

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман се фокусира върху нуждата от възпиране на Иран - проблем, който по принцип не е на дневен ред за Катар. Принц Мохамед посрещна емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, на летището и го прегърна, а след срещата на върха каза, че постигнатото споразумение "потвърждава единството и стабилността в Залива, арабския и ислямския свят".

Според Емадедин Бади от Атлантическия съвет сред мотивите за сделката е да се намали рискът от тежки проблеми с администрацията на Джо Байдън, който смята да втвърди тона към Саудитска Арабия, а не става дума за "искрено желание да се реши конфликтът", цитира думите му "Ройтерс". "Няма вероятност разведряването в Съвета за сътрудничество в Залива да промени геополитическата динамика отвъд Залива."

Всички държави западно и южно от Персийския залив са съюзници на САЩ - най-голямата база е в Катар (макар американски войници да има и в Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ), там обаче е и единствената турска база в региона. Саудитска Арабия искаше тя да бъде закрита, както и да бъдат прекъснати връзките с Мюсюлманските братя и Иран. Не е известно сделката да включва такива мерки.

Дневник