Германия втвърдява мерките за справяне с коронавируса, след като досегашните не успяват да овладеят заразата.

Това съобщи канцлерът Ангела Меркел, след като от германската агенция ДПА изтече информацията, че ограниченията в страната ще продължат до 31 януари - три седмици повече от предвиденото досега.

"Трябва да ограничим контактите по-стриктно... молим всички граждани да сведат контактите до абсолютния минимум," каза Меркел след съвещанието с лидерите на германските провинции, на което бе договорено удължаването, цитирана от "Ройтерс".

Целта е да "достигнем до момент, в който да можем да проследяване веригата на заразяванията" и да бъде сведена зеболеваемостта за 7 дни под 50 на 100 хил. души. Предвид разпространението на мутиралия щам на коронавируса, засечен във Великобритания, Германия навлиза в "нова ситуация", в която спазването на мерките ще е "решаващо", цитира думите ѝ "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Още мерки

За пръв път се ограничават пътуванията, които не са наложителни, за жителите на най-тежко засегнатите райони в Германия. Във всички градове и окръзи, където броят на новите случаи е над 200 на 100 хил. души за период от 7 дни, се налага ограничаване на придвижване в радиус от 15 км.

Също за пръв път пристигащите в Германия от рискови региони ще трябва да се изследват два пъти за коронавирус - дори при първи отрицателен тест те ще трябва да прекарат пет дни под карантина и едва тогава да им бъде направен вторият, каза Меркел.

В страната членовете на дадено домакинство ще могат да се срещат само с един човек на публично място. Досегашното ограничение бе за събиране на най-много петима души от най-много две домакинства.

До края на януари остават затворени магазините и ресторантите, училищата ще работят дистанционно (те спряха работа едва през декември, след като по-мекият вариант на карантината не даде очакваните резултати). Затворени остават и театрите и музеите, както и всякакви други развлекателни обекти. "Вярваме, че тези мерки са оправдани, макар и твърди," каза Меркел.

Компаниите се призовават да продължат с дистанционния режим на работа за служителите.

Въпросът дали да се удължават и след края на месеца ще се рагледа на 25 януари, на нова видеоконферентна среща между Меркел и лидерите на провинциите.

Заразените в Германия достигнаха 1.787 млн. души от началото на пандемията, с 11 897 нови случая. Починалите, с 944 повече за 24 часа, достигат 35 518.

Дневник