Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред Би Ти Ви, че ведомството може да отдели 3-4 транспортни хеликоптера "Кугър" за медицински цели. Той уточни, че за целта трябва да се водят разговори със здравното министерство, което да вземе решение дали цената за преоборудването им е изгодна, или е по-добре направо да се купят нови летателни машини.

Темата с липсата на медицински хеликоптери отново е на дневен ред в последните дни, след като спасителни екипи проведоха близо 12-часова акция в Стара планина, при която бяха спасени четирима туристи.

България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер. Последната въздушна линейка бе продадена в чужбина през 2019 г., като по този начин спасителните операции по въздух в планините станаха невъзможни. През февруари м.г. управляващите обещаха с 20 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж" да бъдат закупени два медицински хеликоптера. Преди месец президентът Румен Радев предложи създаване на Система за спешна медицинска помощ по въздуха, като за 85 млн. лв. от еврофондовете да бъдат закупени медицински хеликоптери в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

Каракачанов каза още, че Северна Македония може да почака още дълго, преди да получи съгласие от България за начало на преговори за присъединяване в Европейския съюз. По думите му причина за това е "държанието на Северна Македония като ментор на България".

Той допълни, че законът позволява покупката на бронирани машини за армията да стане без търг и заради това не вижда проблем в това. Поръчката беше дадена на българска фирма, която според него е единствената в България, която може да произвежда подобна техника. Каракачанов призна, че има забавяне на ремонтите на самолетите СУ-25 и МиГ-29.

Дневник