Сега е времето за консултациите. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите и преди да говори изобщо за избори, премиерът дължи отговор за най-високата смъртност в България.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в богоявленския ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената светини на армията, предаде репортер на БГНЕС.

Целта на консултациите не е датата, а начинът за провеждане на изборите. Аз посочих достатъчно рано възможно най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не виждам готовност за тези избори, заяви още държавният глава.

За разлика от министър-председателя, за мен е важно и има значение как ще се гарантира здравето и правото на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, за мен има значение как ще бъдат одитирани машините, каза още Радев, подчертавайки, че датата на изборите е негово задължение, но организация и провеждането на вота – на правителството.

Продължаваме с вицепрезидента Йотова с нашия план за консултации. Имам среща с Обществения съвет към ЦИК, с ръководството на ЦИК. Организирали сме и видеоконферентна среща с представители на българските общности зад граница. Събота и неделя ще имам среща с извънпарламентарно представените формации, разбира се ще поканя и парламентарно представените партии. Указът ще излезе до края на януари, заяви Румен Радев.

По повод заявката на ДПС, че не биха подкрепили втори мандат на Радев, той заяви: Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Г-н Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган. Избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами.

Категорично трябва да има промени в законите, за да могат да гласуват хората в карантина и в изолация. Трябва да има надеждно логистично осигуряване и друг тип организация за изборите в условия на пандемия, заключи президентът. /БГНЕС