Китайските власти не разрешават на екип от Световната здравна организация (СЗО), който трябва да изследва произхода на коронавируса SARS-CoV-2, предаде Би Би Си.

Това съобщи по-рано и генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Китай оспорва тази версия и според него все още се уточняват подробности за визитата, включително датите, когато тя трябва да се състои.

Спорът между СЗО и Китай се разгаря въпреки вече обявеното начало на мисията, която трябваше да започне днес. Преговорите между Пекин и организацията се проточиха с месеци и в резултат изследователите трябва да пристигнат над година след появата на коронавируса, засечен за пръв път в Ухан в края на 2019 г.

Тедрос твърди, че проблемът е с визите и че са създадени усложнения на двама души, отправили се към Китай, както и на други, които са били възпрепятствани да потеглят в последния момент заради бюрократични усложнения, създадени от азиатския гигант.

Говорител на китайското външно министерство обясни, че "може да е станало известно недоразумение", но "няма нужда човек твърде много да се вглежда в него".

Критики

Репутацията на Китай сериозно пострада, след като вирусът, причиняващ COVID-19, се разпространи по света. Втората по големина икономика в света овладя със строг контрол коронавируса и налага тежки местни карантини при всяко отчитане едва на десетки случаи. Към страната обаче има обвинения, че непрозрачният подход при появата на вируса само е допринесъл за появата на първата пандемия от сто години.

Пекин в последно време оспорва дори възможността вирусът за пръв път да е предаден на човек в Китай и допуска възможността да е внесен със замразена храна. Същевременно не всички експерти споделят и версията, че заразата действително е тръгнала от добилия печална слава като източник пазар в Ухан.

И СЗО бе критикувана след началото на пандемията, че не е направила достатъчно, за да спре разразяването ѝ. Американският президент Доналд Тръмп, който спря американското ѝ финансиране (основен източник в бюджета ѝ), я обвини, че е прокитайски настроена и затова не е могла да се справи.

Дневник