Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, разработена от американската компания "Модерна" - втора одобрена ваксина в Европейския съюз.

Това решение бе обявено на днешната среща на агенцията - втората за тази седмица. На първото си заседание в понеделник тя не успя да вземе решение въпреки очакванията. Крайният срок, в който се очакваше решение дали да се препоръча ваксината, бе 12 януари.

В съобщение ЕМА изяснява становището си с уточнението, че според много голямо клинично изследване сред 28 хил. от 30 хил. участници (част от които са получили плацебо) на възраст между 18 и 94 години. Това вероятно обяснява защо ЕМА препоръчва ваксината да се поставя на хора над 18 години, докато тази на "Пфайзер" и "Бионтех" - над 16 години (минималната възраст на участниците в проучването на двете компании).

Предстои да се съобщят подробности, очаква се и одобрението на Европейската комисия, което е формалност и при предишното одобряване на ваксина против коронавирус - тази на Pfizer и BioNTech. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реагира мигновено в "Туитър" с думите, че ваксината на "Модерна" е оценена като безопасна и ефективна и оттук нататък комисията работи "на пълни обороти, за да я одобри".

Забавянето засили критиките от последните дни заради изоставането във ваксинациите в ЕС от други развити държави като САЩ, Великобритания и Израел - обвиненията са отчасти заради факта, че ЕС, подписал договори за шест ваксини, е одобрил само една и тя единствена може да се използва в първите десет дни от ваксинацията.

Обратно, одобрението за втора ваксина дава тласък на имунизационите кампании в ЕС.

Дневник