Водещата европейска телевизия за международни новини "Евронюз" (Euronews) обяви, че създава съвсем нов независим канал в Румъния. Освен това скоро ще излезе в ефир Euronews Serbia, а през последните години заработиха такива канали в Албания и Грузия.

Румънската "Евронюз" ще има телевизионна и цифрова платформи на румънски език, с които ще достига до милиони домакинства с локални, регионални, национални и международни новини.

Проектът е в партньорство с Букурещката политехника (Universitatea Politehnica din București) и е първият подобен медиен проект с бранда Euronews, който започва в страна от Европеския съюз.

Euronews Romania ще има собствена редакция и кореспондентска мрежа в страната и Брюксел с общо 100 души. Според съобщението от тях ще се изисква да следват ценностите на базираната в Лион медия: независимост, безпристрастност и отразяване на "всички гледни точки".

Ще предлагаме силна европеска перспектива към новините, казва изпълнителният директор Михаел Петерс, определящ проекта като амбициозен и навлизащ на медиен пазар с много силна конкуренция. Михня Костою, ректор на UPB, коментира: "Ние вярваме, че с предлагането на качедствена журналистика и безпристрастна информация, от която зрителите се нуждаят повече от всякога, Euronews Romania ще бъде не само медийно постижение, но и образователна инициатива".

Дневник