Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на "Росенец" Калин Тихолов обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти. Той бе недостъпен за гражданите, което стана публично известно през лятото след акцията на Христо Иванов там. След действия на общинския съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов на 5 ноември местната служба по геодезия издава заповед за изменение на кадастралната карта и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Въпреки това вписването все още не е факт, съобщава партията.

На Найденов е обяснено, че причината за това е тъкмо жалбата. Тихолов като представител на фирма "Стрейтлайн" обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта и иска отмяната ѝ като незаконна. Посочва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа, въпреки че няма нотариален акт за нея.

"В жалбата той веднъж твърди, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а след това изразява съмнение, че такъв изобщо е налице. Тихолов заявява, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а "е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти", посочват от "Да, България". "Никакви шикалкавения на институциите и слугите на Доган няма да ни спрат да си върнем плажа и държавата. Те много ясно разбират какво е срещу тях да стои нашата решимост", заявява Христо Иванов в коментар за новата жалба, цитиран от пресцентъра си.

Видеокадри от 2016 г. показват, че край "Росенец" има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни, се посочва в съобщението до медиите. В него се уточнява, че сега Тихолов иска съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите и приблизителното им отлагане.

Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

Дневник