Министерският съвет е внесъл в деловодството на Народното събрание предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до бъдещите пенсионери.

В предлагания на народните представители проект за промени се предвиждат вече анонсираните от правителството изменения, отнасящи се до т.нар. втора пенсия.

Освен това се предвижда пенсионните фондове да имат право да организират и да участват в програми за лоялни клиенти съвместно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услуги и други организации в полза на пенсионерите и на осигуряващите се при тях. Справка в сайтовете на някои дружества показва, че дописването на този текст е формалност, тъй като и сега такива програми има, отбелязва "Сега".

Предлага се още хората, които от универсален фонд са прехвърлили парите си в НОИ, каквато възможност бе дадена преди няколко години, за да се запълни донякъде хроничният дефицит в солидарния стълб. В проекта сега се предлага за периода 2022 - 2025 г. връщането в универсален фонд да е възможно до 1 година преди навършване на възраст за пенсиониране, за 2026 - 2030 г. срокът се удължава на 2 г. и т.н.

В момента местенето на парите от универсалния фонд в държавния стълб е възможно до 5 години преди да е навършена възрастта за пенсия за хората от трета категория труд. В края на миналата година обаче управляващите обещаха на тези, които са пропуснали това, да им дадат нов шанс и да им разрешат еднократно да си внесат парите в НОИ в срок до 30 юни, ако към тази дата остават по-малко от 5 г. до пенсионирането им. Това също е записано в проекта.

Запазва се режимът, при който за държавна пенсия е необходимо изпълнението на две условия - достигната изискваната възраст и стаж, докато за т.нар. втора пенсия е необходимо само навършването на възрастта.

Дневник