Полицията в Хонконг задържа днес близо 50 дейци на опозицията, заподозрени в нарушения на закона за националната сигурност. Това съобщи в. "Саут Чайна морнинг пост", предаде ТАСС.

Става дума за депутати опозиционери от местния законодателен орган, обществени активисти и американски юрист правозащитник. "Задържани са заради подозрения във вредителска дейност", заяви източник от правоохранителните органи.

Секретарят по сигурността Джон Лий заяви, че групата планира да причини "сериозни щети" на обществото и че властите няма да толерират никакви подривни действия.

"Днес операцията е насочена към активните елементи, за които се подозира, че са замесени в престъпления по сваляне или сериозна намеса и възпрепятстване аа законното изпълнение на задълженията на правителството на Хонконг", каза Лий пред репортери.

Вестникът свързва акцията с миналогодишните първични избори в опозиционния лагер преди септемврийските избори за Законодателен съвет, отложени в крайна сметка заради пандемията. Пекин нарече тогава действията на опозицията "незаконни манипулации".

Сред задържаните днес е бившият университетски преподавател Бени Тай, организатор на създаденото през 2014 г. протестно движение "Окупирай Централния" (район в Хонконг - бел. ред.). Под стража е и американският юрист Джон Кланси, смятан за "ковчежник" на местната организация "Сила за демокрация", подпомагала първичните избори на опозицията. Адвокатската кантора, където работел Кланси, предоставяла услуги на опозиционни дейци.

Междувременно е обискиран апартаментът на известния опозиционер Джошуа Уон, излежаващ в момента присъда от 13 месеца и половина за участие в протести миналата година. Полицията разследва дали е замесен в нарушения на закона за националната сигурност.

По-рано във връзка с този закон бяха задържани още близо 40 заподозрени като нарушители, сред които опозиционният медиен магнат Джими Лай. Осъдени още няма.

Масовите арести бяха свързани с безпрецедентен, независимо организиран и необвързващ вот миналия юли за избор на кандидати за опозиция за отложени оттогава законодателни избори. Арестите са направени по новия закон за сигурността от юни 2020 г., който според критиците му цели предимно да затегне контрол върху опозицията.

Номиниранията от Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в Twitter, че арестите са "нападение над онези, които смело се застъпват за всеобщи права". "Администрацията на Байдън-Харис ще подкрепи народа в Хонконг срещу репресиите на Пекин срещу демокрацията," каза той.

Дневник