Националната баскетболна асоциация (НБА) може да компенсира финансовите загуби, причинени от коронавируса, чрез разширяване. Според ESPN активно се работи по идеята за нови два франчайза, които да бъдат добавени към съществуващите 30 в най-силното баскетболно първенство.

Комисионерът на Лигата Адам Силвър обяви в навечерието на новия сезон, че се разглеждат различни варианти за справяне с кризата.

Въпреки че по думите на Силвър, докато трае борбата с коронавируса, увеличаване на франчайзите не е на дневен ред, според ESPN в последно време Лигата работи именно по този план. Прогнозите на експертите са показали повече ползи, отколкото вреди.

При влизане на нов отбор в НБА той заплаща 2.5 милиарда долара, а сумата се разпределя между всички останали. При нови два франчайза това прави 167 млн. за всеки от останалите 30.

След края на сезона в НБА ESPN излезе с подробен доклад за финансовите загуби, които Лигата е претъпяла. Приходите са намалели с 10% до 8.3 милиарда долара. Общо загубите от липса на публика в залите в САЩ и Канада са 800 млн. долара.

До момента няма официално обявено кои градове може да влязат с отбори в НБА. Според ESPN желание имат Сиатъл и Лас Вегас. Сиатъл вече имаше отбор в Лигата, като "Суперсоникс" игра в нея между 1967 и 2008 г., спечелвайки титлата през 1979 г. След това "свръхзвуковите" се преместиха в Оклахома, играейки под името "Тъндър".

Лас Вегас няма отбор в НБА, но в последните години влезе в другите големи спортни лиги в САЩ. В Националната хокейна лига (НХЛ) играе "Лас Вегас голдън найтс", а в американския футбол е "Лас Вегас рейдърс" след преместване от Окланд.

Дневник