Севернокорейският лидер Ким Чен-ун направи необичайното признание, че икономическата му политика е неуспешна "в почти всички сфери", предаде "Гардиън".

На конгрес на своята Партия на трудещите се той заяви, че "в голяма степен" целите в почти всички сфери са останали неизпълнени, но трябва да се избегне повтарянето на "болезнени уроци" от миналото. "Ройтерс" превежда думите му като "огромен провал".

В последните години такива събития са рядкост. Конгрес на партията не е имало от половин десетилетие. Ким обясни, че страната се сблъсква с "безпрецедентни" кризи и говори за предизвикателствата в управлението (той е на власт от девет години), пише още британският вестник.

За анализаторите подобни събития са важни в търсене на сигнали, че може да има промяна в икономическата политика. Миналата година природни бедствия тежко засегнаха затворената страна, а (вероятно) Пхенян трябва да се справя и с ефектите на пандемията, освен с натиска заради международните санкции за ядрената и балистичната програма.

Дори в страната действително да няма нито един случай на коронавирус (макар вчера да бе съобщено, че Северна Корея е поискала ваксини срещу COVID-19), пълното затваряне на границите, прекратяването на полетите и сривът (80% миналата спрямо предходната година) в търговията с Китай създават трудности за икомиката. Същевременно на конгреса, едва осми в севернокорейската история, нито 4750-те делегати, нито близо 2000 зрители носят маски или спазват дистанция.

Очаква се в предстоящите речи на конгреса да последват коментари на международните отношения, две седмици преди американският президент Доналд Тръмп - установил лична връзка с Ким - да напусне Белия дом.

Дневник