еновете на "Левски" са донесли близо 5 милиона лева или 66% от всички приходи на клуба през 2020 г. Това обяви членът на Надзорния съвет на сините Петър Ганев в отчета си за работата на ръководството. В периода февруари-ноември 2020 г. приходите на "Левски" са 7.5 милиона лева.

През това време "Левски" изживя най-голямата криза от създаването си - свързаният със собствеността издирван бизнесмен Васил Божков се оттегли, а клубът остана без генереален спонсор. Дълговете на сините през лятото се увеличиха с 4.8 милиона лева, а феновете спасиха клуба чрез дарения.

"Общо приходите на "Левски" в периода февруари-ноември 2020 година са 7.5 млн. лв., като 3.9 млн. са директен принос на привържениците през абонаменти карти и билети, покупка на стоки и участие в кампанията за членските карти. Към тях следва да се добавят и над 1 млн. лв. от индивидуални дарения - основно за вноските към НАП. Общо привържениците са донесли близо 5 млн. лв. или 66% от приходите на клуба в тези 10 месеца", казва Ганев, цитиран от БТА.

Членът на НС уточнява, че след направените реформи в клуба в момента месечната издръжка на сините е около 1 милион лева. В сумата влизат заплатите, плащания на текущи данъци и осигуровки към НАП в размер на около 150 хил. лв., месечната вноска по споразумението с НАП в размер на 143 хил. лв. и около 250 хил. лв. други разходи.

От клуба отчитат, че след подписаните договори с "Щрабаг" и "Палмс бет", както и продажбата на Станислав Иванов в "Чикаго файър", са изчистени важни задължения.

"От финансова гледна точка "Левски" влиза по-спокойно в 2021 година, но предизвикателствата остават. Клубът изчисти в голяма степен "февруарските" задължения, но ще трябва да свърши много работа по отношение на собствените приходи за да не изпадне в нови финансови проблеми и да поддържа бюджета си и през 2021 г. Големите плащания през декември по стари задължения прави невъзможно да се разчита само на вече сключените спонсорски и рекламни договори през 2021 г. Остава опцията за реализирането на нови изходящи трансфери през зимния прозорец, което допълнително да подкрепи бюджета на клуба", пише още Ганев.

В края на 2020 г. собственикът на сините Наско Сираков обяви, че "Левски" е поел по правилния път.

Дневник