За втори ден бяха свикани протести на студенти в университета "Богазичи", подкрепяни от преподаватели и колеги от други учебни заведения, срещу новоназначен ректор.

Те изразяват недоволството си, че Мели Булу е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, пише "Болкан инсайт".

Булу бе назначен на 1 януари от Ердоган и преди това бе ректор на университета "Халич". В изявление до медиите представители на протестиращите студенти заявиха, че не искат "назначен ректор" и не приемат Булу за "свой ректор". Говорител на ПСР заяви, че "не е престъпление, ако ректорът има политическа идентичност".

Ердоган назначава ректори от неуспелия опит за преврат през 2016 г. - тогава властта съзря в университетите опасност от движението на живеещия в САЩ проповедних Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за неуспелия пуч.


И днес, както и на първия протест в понеделник, полицията задържа десетки студенти - полицията започна и акция в домовете на студентите през нощта.

Наложи се демонстрацията да се измести извън кварталите, където има сгради на "Богазичи", тъй като властите забраниха всички протести в района, като се позоваха на пандемичната обстановка.

Това е един от най-добрите университети в Турция, известен като "Турския Харвард".

Дневник